torstaina, tammikuuta 17, 2013

Miten fobia on vaikuttanut elämääni.

Ajattelin että haluan ihan itselleni listata nämä asiat ns. paperille ylös.
Ja haluan myös listata nämä että te joilla ei fobioita ole, voisitte ymmärtää meitä "hulluja" hiukan paremmin.

Siispä, ranskalaisia viivoja allekkain:

-alkuun en kestänyt kuulla sanaa "oksennus" missään muodossa ilman että kylman väreet kiiri pitkin selkäpiitä, nykyään pystyn.
-en voi/en mielelläni mene paikkoihin joissa voi olla sairaita ihmisiä (terveyskeskukset, ruokakaupat, paikat joissa on paljon ihmisiä, eritoten lapsia)
-en voi koskea kasvoihini julkisilla paikoilla ja jos vahingossa kosken, ahdistun
-vihaan käydä julkisissa vessoissa, kosken joka paikkaan paperilla ja silti ahdistaa, julkisessa vessassa myös pelkään että joku oksentaa viereisessä kopissa ja kuulen sen
-en voi katsoa tv-ohjelmia/elokuvia joissa oksennetaan/on vaara että oksennetaan, siksi en oikeastaan edes katso tv:tä
-en voi käydä elokuvateatterissa
-en voi syödä ulkona muiden laittamaa ruokaa, tai ainakin en tee sitä mielelläni (koskee siis kuumentamattomia ruokia)
-kun tulen kotiin, pesen kädet, kun otan takin pois, pesen ne uudestaan, kun olen laittanut kauppaostokset kaappiin, pesen käteni taas ja pesen ne taas kun laitan jotain suuhuni tai kosken johonkin ns. likaiseen (käytetyt vaatteet esimerkiksi)
-pelkään hankkia omia lapsia koska pelkään raskauspahoinvointia, vielä enemmän pelkään sitä että kun lapsi on sairas etten kykene hoitamaan häntä
-pelkään matkustella, en oikein uskalla lähteä ulkomaille enkä ainakaan syödä ulkomailla "ulkona"
-en uskalla mennä lentokoneeseen (itselläni ei ole lentopahoinvointia mutta pelkään että jollain muulla on), pelkään myös että joku on sairastunut ja hengitän samaa ilmaa hänen kanssaan tuntikausia + että lentokoneessakin on julkinen wc
-inhoan myös junamatkustusta kun siellä on niin "likaista", muuten rakastaisin junalla matkustamista
-paasaan miehelleni päivittäin käsien pesusta ja iltaisin itkeskelen koska elämä jatkuvassa pelossa on niin käsittämättömän rankkaa
-saan paniikkikohtauksia jos läheiseni sairastuvat
-joudun pakenemaan paikalta vaikka oksentava henkilö olisi oma rakas mieheni ja vaikka hänellä ei ole oksennustautia
-inhoan kaupungeissa teiden varsilla ja teillä niitä oksennusläikkiä yli kaiken, jos astun sellaisen päälle, on tosi saastunut olo
-pesen vaatteitani todella usein koska uskon niiden olevan likaisia
-en osta kuin kotimaisia elintarvikkeita niin pitkälle kuin se on mahdollista
-pelkään omia pahoinvointejani (joita on todella todella usein) yli kaiken ja omaa oksentamistani vielä enemmän ja aina vain enenevässä määrin

Siinä nyt ihan muutamia pakkoajatuksia joita tämä fobia minulle aiheuttaa, tekee elämän melko rankaksi..

Anteeksi monta postausta samaan päivään, mutta oli pakko.

13 kommenttia:

  1. Ihana blogi! <3
    Mulla on samanlaista oireilua.
    Pesen käsiäni usein. Varsinkin, kun tulen ruokakaupasta, päänvaivaa aiheuttaa pohdinta: pesenkö kädet ennen kuin laitan ruuat jääkaappiin, vai ruokien laittamisen jälkeen. Jotenkin ne ruokakassitkin tuntuu "saastaisilta." Joten pesen usein sekä heti ovesta sisääntullessa, että ruokien kaappiin laiton jälkee.
    Myös ruuanlaiton yhteydessä ja vessoja siivotessa pesen käsiä ihan hysteerisesti.
    En ole itse oksentanut 22 vuoteen. Minulla on 4 lasta. Esikoinen on sairastanut tauteja muutaman. Toiseksi vanhin on oksentanut elämänsä aikana 2 kertaa. Kaks nuorinta ei oo oksentaneet ikinä. Tähän asti olen selvinnyt lasten oksentamisista "hyvin." Mies hoitaa lasta ja minä siivoan jälkiä. Itkun ja paniikin säestyksellä.
    Pakenen paikalta jos joku lähelläni oksentaa. Inhoan nähdä oksennuksia jossain tien laidassa ;( En pysty myöskään katsomaan oksentamista tv:ssä. Pystyn liikkumaan julkisilla paikoilla ahdistumatta. Pelkään kyllä sairaaloita ja lääkärikäyntejä. En juurikaan käy ulkona syömässä tai elokuvissa. Johtuu ihan siitä että olen tämmönen neljän seinän sisällä kökkivä kotiäiti ;D. Tämä fobia on ihan perseestä ja haluaisin siitä eroon. Odotan norovirus-rokotetta kuin kuuta nousevaa. Minulla on myös primperaneja (kaike varalta) mutta en pysty syömään niitä koska ne aiheuttaa mulle todella voimakkaan ahdistuskohtauksen. (mieluummin oksennan kuin koen sitä ahdistusta.) Niissä primperaneissa on sivuvaikutuksena ahdistusoireiiten lisääntyminen...vituttaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla! Tai siis jos voi kutsua ihanaksi sitä että joku toinenkin kärsii samalla tavalla! :D Mutta ihana kuulla että en ole ainut joka kärsii näin voimakkaasta fobiasta, monella kun fobia tuntuu kohdistuvan vain oksennustautiin esimerkiksi. Itsellä (ja sinulla myös) tuntuu taas kohdistuvan kaikkeen mahdolliseen oksentamiseen. Oletko tarkka lastesi hygienian suhteen ihan pienestä pitäen? Mulla on hirveen ristiriitaisia ajatuksia siitä että kuinka paljon pitäis lasten antaa maistaa kaikkea ja saada vastustuskykyä ja näin.. Liian kliininen elinympäristö kun vie sitten kaiken vastustuskyvyn ja sitäkään en halua, itselle enkä mahdollisille tuleville lapsille.

      Poista
  2. Mulla on pieni aavistus, että aloit miettimään tätä enemmän ku laitoin sulle tänään Facebookissa sen kuvan? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahdollisesti. Lisäksi tää kun pyörii jatkuvasti mielessä niin ehkä siitäkin...

      Poista
  3. Ihan kuin omasta elämästäni. Hyvä listaus! Täysin samoja juttuja kelaan.
    t. A

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä helpottavaa kuinka moni tästä oikeasti kärsii, ettei tarvitse olla ainut.. Kiitos kommentistasi <3

      Poista
  4. Olet rohkea kun kerrot noista asioista! Eipä uskoisi että noin iloisella ihmiselläkin on niin pahat fobiat. Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Niin, se iloisuus on onneks mulla sellainen voimavara ja "vieraille" ihmisille en kyllä näytä kuinka huonosti oikeasti voin. Toisinaan en näytä sitä edes niille kaikista läheisimmille kuten perheenjäsenille koska näistä asioista on todella vaikeaa ja raskasta puhua. Mutta tämä tänne blogiin kirjoittelu helpottaa, ne ketä lukee tätä blogia (tutuistakin) edes tietää miltä musta tuntuu ja voi yrittää ymmärtää mua. Kiitos kommentista Hikke <3 ja kiitos.

      Poista
  5. Löysin tämän blogipostauksesi FB:n paniikkihäiriöryhmän kautta. Listauksesi kuulostaa niin tutulta... oli jotenkin huojentavaa huomata, etten ole ainoa jolla on vaikeuksia jo aiheeseen liittyvien sanojen kanssa. Olen liittänyt niihin niin vahvoja mielikuvia, että pelkästään asiasta puhuminen tai kuuleminen aiheuttaa minulle pahoinvointia. Oma fobiani on sellainen, että pelkään itse antavani ylen ja epäonnekseni tulen jostain syystä todella pahoinvoivaksi aina kun näen tai kuulen jonkun oksentavan. Tämän vuoksi monissa julkisissa paikoissa käyminen ja julkisten kulkuvälineiden käyttäminen on tuskaa, etenkin ilta- ja yöaikaan. Kaikista musertavinta asiassa on kuitenkin se kun tietää, ettei pysty mitenkään auttamaan huonovointista läheistä tarvittaessa. Pari kertaa on tällainen tilanne tullut vastaan ja siinä on itsellä päässyt itku, kun järki huutaa "AUTA KAVERIA", mutta kroppa tärisee pakokauhusta lamaantuneena ja oma pahoinvointi pakottaa poistumaan tilanteesta. Näin kolmenkympin lähestyessä asia tuntuu kauhealta senkin vuoksi, että lasten hankinta tulee jossain vaiheessa ajankohtaiseksi, ja kuten blogissasikin kirjoitit, tuo raskauspahoinvointi ja lapsen sairastuminen (ja vauvapuklut) aiheuttavat voimakasta pelkoa. Sitä ennen on kyllä viimeistään haettava ammattiapua tähän, en ikimaailmassa halua joutua sellaiseen tilanteeseen, jossa en kykene auttamaan omia lapsia. Puhumattakaan siitä, että tämä hirveä fobia tarttuisi heihin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! On upeaa huomata kuina paljon meitä onkaan, eikä tästä tosiaan tarvitse olla mitenkään häpeissään niinkuin moni on.. Voimia sinulle hirveästi! I feel you!

      Poista
  6. Niin tuttuja pelkoja minullekin tuossa sinun listassasi. Olen kai "oppinut" elämään oireittein kanssa, tai luonut elämäni niin että oireet haittaa minimaalisesti päivittäistä elämääni aikuisena.
    Ei vain saa ajatella, pitäisi osata heittää ajatukset heti pois mielestä. Uskon että ilman masennuslääkettä kärsisin joka päivä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi.

      Minullakin on tilanne onneksi helpottanut melko paljon lääkkeiden myötä. Jotkut meistä vaan tarvitaan ne lääkkeet meitä auttamaan, ja kaikki apukeinot on sallittu! :)

      Poista
  7. Täällä kärsitään ihan sairalloisesta emetofobiasta, joka on johtanut ihan elämän pilaamiseen. Kaikki yllämainitsemasi ja paljon päälle. Huutoa, ambulansseja, viikottaista terapiaa, lääkitystä, oman olon kyttäämistä, kuoleman pelkoa ja muutenkin oloa, joka on johtanut toimintakyvyttömyyteen. Hengessä mukana!

    VastaaPoista

Kiva kun kävit lukemassa, olisi kiva kuulla sinustakin joten jätähän jotakin raapustusta! :)