perjantaina, joulukuuta 28, 2012

Ärtyvän suolen oireyhtymä IBS

Kärsitkö sinäkin jatkuvasta vatsakivusta, pahoinvoinnista, ummetuksesta, ilmavaivoista, turvotuksesta..?

Tässä vähän tietoa minuakin vaivaavasta vaivasta. Itsekin googlailleena halusin jakaa teille tästä tietoa ja apukeinoja jotka minua on auttaneet! :)

"Ärtyvän suolen oireyhtymä ilmenee vatsan turvotteluna ja eri puolilla vatsaa tuntuvana kipuna. . Suolen toiminnassa on yleensä muutoksia: joillakin löysät ulosteet useita kertoja päivässä ja ummetus vuorottelevat eri päivinä, toisilla on pääasiassa jompaakumpaa. Ulosteet voivat olla papanamaisia tai pieniä ja limamaisia. Usein tuntuu siltä, että suoli ei tyhjene kunnolla ulostaessa. Vatsakivut voivat helpottua ulostamisen yhteydessä. Suurelle osalle potilaita häiritsevimmät oireet ovat iltaa kohti pahenevat vatsan turvotus ja ilmavaivat.
Oireille on tyypillistä vaihtelu. Päivän kuluessa ne voivat olla välillä poissa, välillä vaivaavat tavallista enemmän. Joinakin viikkoina vaivat saattavat olla kiusallisia, muina aikoina niitä on huomattavasti vähemmän."

Oi kyllä! Kuulostaa tutulta. Turvotusta ja ilmavaivoja minulla tosin ei ole paljoa ollut mutta viiltävää kipua ja pahoinvointia. Joka päivä. Sekä se että välillä ei tarvitse käydä vessassa viikkoon. Sitten siellä vietetäänkin päivä putkeen... 

"Ärtyvä suoli on pikemminkin ominaisuus kuin sairaus, siihen ei ole parantavaa hoitoa. Hoidon tavoitteena on vähentää vaivoja siinä määrin, että elämä tulee siedettävämmäksi. Omin konstein on mahdollista vaikuttaa paljon oireisiin. Hoidon kulmakivi on itselle sopivan ruokavalion etsiminen."


Ruokavalio on tärkeä! 

Itsellä toimii parhaiten alla oleva:
*ei leipää
*ei karkkia (pahus!!)
*ei sipsejä tai maissilastuja
*ei valmisruokia
*vain vähän riisiä
*ei rasvaisia ruokia
*paljon vettä
*mielellään laktoositon ruokavalio
*ei omenaa
*ehdoton ei: PURKKA
*ei voimakkaasti maustettua ruokaa (pahus!!)
*aamuisin kaurapuuroa
*maitohappobakteerit (kunnolliset)

Agiocur rae
Itse kävin muutama viikko sitten lääkärissä jälleen kerran valittamassa vatsavaivoja. Lääkäri määräsi reseptin Agiocur rakeelle jota otetaan aina iltaisin 2 teelusikkaa runsaan nesteen kera. Itse en millään meinannut saada niitä alas ensin, kunnes keksin keinon. Pirkan halpaa mehukeittoa ja siihen päälle ne rakeet lusikka kerrallaan ja alas. Sitten lasi vettä päälle. Vatsakipuja on ollut huomattavasti vähemmän hoidon aloittamisen jälkeen ja koska sain rakeet reseptillä, kelakorvausten jälkeen KILON pöntölle jäi hintaa vain alle 13€!

Toki koska kärsin myös paniikkihäiriöstä ja todella kovasta emetofobiasta, lääkäri suositteli myös paniikkihäiriön estolääkitystä. Ärtyvän suolen oireyhtymä on "herkkien ja perfektionistien" vaiva (lääkärin sanoin.) Löydän itseni molemmista yllämainituista sanoista. 

Toivottavasti tästä on apua jollekin joka googlailee ja tuskailee vatsansa kanssa!

Ps. Agiocuria saa apteekista myös ilman reseptiä! ;)

 L
Koskahan mun amaryllis aukeaa...

Nyt siivoilemaan ja odottelemaan parin tunnin päästä saapuvia serkkupoikia! Ihanaa viikonloppua!

2 kommenttia:

  1. Itsekin vatsavaivoja ihmetelleenä tämä teksti tuli kyllä tarpeeseen. Hyvä tietää että oireet voivat johtua myös muusta kuin vain laktoosista. Eikun siis uutta ruokavaliota testaamaan :) Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä jos on apua! Tämän takia kirjoitin tän jutun että muillekin tulisi selvyyttä ja ehkä apuakin omaan vaivaan! :) Kiitos itsellesi!

      Poista

Kiva kun kävit lukemassa, olisi kiva kuulla sinustakin joten jätähän jotakin raapustusta! :)